Prisluhnite ciklični naravi vašega telesa – 1. del

, , Leave a comment

Prijatelj mi nekega dne pri kavi razlaga o prometu: »Danes se vozniki nenormalno obnašajo. Ali izsiljujejo, s prehitevanjem ogrožajo sebe in druge, so totalno neprevidni…«.

Podobno vam bodo vedeli povedati zdravniki, policisti in ne nazadnje učitelji v šoli. Preveč preprosto si razlagamo vpliv polne Lune, zato ker naša kultura ne razume oziroma ne spoštuje celotnega Lunarnega cikla.

Ljudje smo porabili tisoče let za ugotavljanje kakšen učinek ima Luna na nas. Ideja, da Lunine faze vplivajo na naša čustva je vtkana v našo kulturo, v naš jezik (besedne zveze kot so “tuljenje v Luno”, »z Lune padel«, »Luna ga nosi« ali “za Luno”…), v klasični literaturi, znanstveni fantastiki, legendah (volkodlak), poeziji, umetnosti, glasbi in celo v veri. V krščanski veri je Devica Marija pogosto upodobljena, kako stoji na polmesecu.

Vse, kar je v našem okolju, vpliva na in v nas – naj bo to sonce, naša hrana, mesta kjer se pogosto nahajamo ali naše misli. Vpliv Lune ima pomembno vlogo pri uravnavanju našega telesa, vključno z našim menstrualnih ciklom.

Kako luna vpliva na žensko telo?

Da je naše telo pod vplivom Lune se kaže v naših menstrualnih ciklih. Ni slučaj, da je dolžina povprečnega menstruacijskega ciklusa približno 28-29,5 dni. Že od antičnih časov vedo, da imajo v nekaterih kulturah (ljudstvih) ženske svoje menstruacije na točno določen dan Luninega koledarja.

Menstrualni ciklus vpliva ne le na tekočine, temveč tudi na informacije in ustvarjalnost. Mnogo žensk ugotavlja, da so na vrhuncu izražanja v prvi polovici svojih ciklov do ovulacije (ki sovpada z naraščanjem Lune do polne). V tem času naše telo izloča hormone, ki so povezani s spolno privlačnostjo. Smo tudi bolj dojemljive, bolj dovzetne za nove ideje. V zadnjih dneh pojemajoče Lune je čas za razmislek in ugotovitve, kaj je treba spremeniti v naših življenjih.

V fazi do polne Lune so tančice med svetovi vidnega in nevidnega, zavednega in nezavednega najtanjše. To je razlog, zakaj se med menstruacijo (kot tudi v času nosečnosti in v menopavzi) povečajo naša čustva in dojemanje, in smo najbolj v sozvočju z našim notranjim vedenjem. To je čas, ko lahko prejemamo sporočila, ki jih moramo slišati od naših duš, vodnikov, angelov… V tem času se veliko žensk raje drži vsakdanjih nalog in se ne lotevajo projektov, ki zahtevajo veliko moči. To je čas za poslušanje samega sebe in zdravljenje.

Ena izmed najbolj zanimivih stvari o Luni in menstrualnem ciklu je, da tudi v sodobnem času mnoge ženske še vedno čutijo učinek Lune. Na primer, ko ženske živijo skupaj, so njihove ovulacije in menstruacije ponavadi v sinhronizaciji. To je tudi razlog zakaj ženske, ki živijo v istem gospodinjstvu ali domu, imajo istočasno menstruacijo. Ženske, ki delajo skupaj, pogosto to doživljajo pozitivno.

Šest načinov kako Luna ureja človeško telo

Lunin cikel močno vpliva na žensko telo, na njena najgloblja čustva in mentalna stanja. Znanstvene raziskave so dokazale, da Luna vpliva na tekočine, tako na plimo in oseko, kot tudi na posamezne telesne tekočine. Luna in plimovanje z interakcijo z elektromagnetnim sevanjem v našem telesu, vplivajo na naše notranje fiziološke procese. Tudi naše sanjanje in čustveni ritmi so pod vplivom Lune, plimovanja in planetov.

Nekaj dokazanih vplivov različnih Luninih men na telo:

  1. Lahko pomaga uravnavati vaš menstrualni ciklus. Ko ste v sinhronizaciji z Lunino meno, se bo menstruacijo običajno začela okrog mlaja in vrhunec ovulacijo bo ob polni Luni. Študije so pokazale, da se pojavlja ovulacija ob polni Luni ali dan pred tem.
  1. Lahko izboljša rezultate kirurgije. Glede na študijo 2013 v revijiInteractive Cardiovascular and Thoracic Surgery, bolniki, ki so imeli operacijo srca v času polne Lune, so ostali v bolnišnici štiri dni manj kot bolniki, ki so imeli operacijo med drugim Luninimi cikli.
  1. Lahko pojasni vaša čustva. Nagnjenost k joku ali občutek povečanega stresa se poveča v času mlaja. Naša »sončna« kultura skuša zmanjšati naša “Lunina čustva” z PMS zdravili in antidepresivi. Vendar se mnogo žensk že zaveda, da kljub trudu zatiranja PMS simptomov, se ta faza ne krči, glavobol in utrujenost pa ostajata. Ključnega pomena za odpravo PMS je lahko že to, da si priznate močna čustva in intuicije, ki se pojavljajo v Lunini fazi.
  1. Lahko vpliva na vašo raven energije. Praktiki Ashtanga joge so že davno sprejeti “prost Lunin dan”. Prepričani so, da imajo ljudje preveč energije na dan polne Lune, zato bi si lahko povzročili poškodbe. V času mlaja Ashtangisti sodelujejo v dejavnostih, ki pomirjajo duha kot so meditacije.
  1. Luna vam lahko pomaga zanositi. Kot menstruacija, tudi cikel rodnosti sledi Luninemu ciklu.
  1. Lahko pojasni nespečnost. Švicarska študija objavljena v Current Biology, je pokazala, da udeleženci, ki so preživeli tri dni in pol v laboratoriju spanja, kjer jim je bilo dovoljeno zaspati in se zbuditi kot po navadi, in kjer ni bilo ure ali dostopa do sončne svetlobe, so v času polne lune spali v povprečju 20 minut manj. Prav tako so potrebovali dalj časa, da so zaspali, njihov spanec pa je bil za 30% manj globok. Poleg tega so udeleženci imeli nižje nivoje spanja, ki jih ureja hormon melatonin.

Se nadaljuje …

 

Leave a Reply